polyphony - онтологија

полифонија повеќе

мн. полифонии
Вид збор: Именка, женски род
Многугласна музика, повеќегласно пеење или свирење, при што секој глас има полна мелодиска самостојност.
Албански: polifoni
Употреба: Музика и танц
Својство на еден знак, лик да изразува повеќе значења.
Албански: polifoni
Употреба: Литература , Преносно значење