position - онтологија

место повеќе

мн. места
Вид збор: Именка, среден род
Лична или општествена позиција.

позиција повеќе

мн. позиции
Вид збор: Именка, женски род
Место на кое се наоѓа некој или нешто.
Албански: pozicion
Место во некој распоред или редослед (на фигурите во шахот, прстите при свирење итн.)
Албански: pozitë

положба повеќе

мн. положби
Вид збор: Именка, женски род
Позиција, став како е поставено човековото тело или некој предмет.
Албански: pozitë

положение повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, среден род
положба
Употреба: Разговорно

пост повеќе

мн. пости
Вид збор: Именка, машки род
Одговорно важно место.
Албански: pozicion

став повеќе

мн. ставови
Вид збор: Именка, машки род
Сфаќање, мислење по одделен проблем, становиште, гледна точка.
Албански: vendim
Примери:
Уште немаат заземено став.

ухлебие повеќе

мн. ухлебија
Вид збор: Именка, среден род
Добро место во служба, добра работа што овозможува опстанок.
Употреба: Книжевен збор