positive - онтологија

позитив повеќе

мн. позитиви
Вид збор: Именка, машки род
Фотографска слика копирана од негатив.
Албански: pozitiv
Основна форма на придавка или на прилог, наспрема степенуваните форми.
Албански: pozitiv
Употреба: Граматика

позитивен повеќе

позитивни
Вид збор: Придавка
Потврден, што искажува одобрување, согласност.
Албански: pozitiv
Што работи со добивка, што не покажува загуба.
Албански: pozitiv
Употреба: Економија
За број - што има вредност поголема од нула.
Албански: pozitiv
Употреба: Математика

резултатен повеќе

резултатна
Вид збор: Придавка
Кој дава резултат, обично позитивен.
Примери:
Резултатна дејност.