pot - онтологија

грне повеќе

мн. грниња
Вид збор: Именка, среден род
Земјен сад што се користи за подготвување храна.

грнец повеќе

мн. грнци
Вид збор: Именка, машки род
Поголем земјен сад.

лонец повеќе

мн. лонци
Вид збор: Именка, машки род
Голем и длабок валчест емајлиран сад со една или со две рачки од страна, што служи за готвење или чување храна.

сафа повеќе

мн. сафи
Вид збор: Именка, женски род
лонец
Турски: safa
Употреба: Разговорно
Примери:
Сафа за вода.

сафиче повеќе

Види и: сафа (ж.)
мн. сафичиња
Вид збор: Именка, среден род
сафче
Употреба: Деминутив

сафче повеќе

Види и: сафа (ж.)
мн. сафчиња
Вид збор: Именка, среден род
сафа
Употреба: Деминутив

тава повеќе

мн. тави
Вид збор: Именка, женски род
Земјен сад за печење.
Турски: tava Албански: tavë
Употреба: Гастрономија

тенџере повеќе

мн. тенџериња
Вид збор: Именка, среден род
Длабок метален сад во кој се готви јадење.
Турски: tencere

тенџерче повеќе

Види и: тенџере (ср.)
мн. тенџерчиња
Вид збор: Именка, среден род
тенџере
Употреба: Деминутив

ќуп повеќе

Вид збор: Именка, машки род
Длабок земјен сад со две рачки отстрана.
Турски: küp
Примери:
Еден ќуп алтани.

ќупче повеќе

Види и: ќуп (м.)
мн. ќупчиња
Вид збор: Именка, среден род
ќуп
Употреба: Деминутив

цреп повеќе

мн. црепови
Вид збор: Именка, машки род
Саксија за цвеќе.
Албански: tjegullë, poçe
Примери:
На балконот стоеја цвеќињата во убави црепови.