pour - онтологија

бликне повеќе

бликнат
Вид збор: Глагол, свршен
Шурне, потече силно, изобилно.
Албански: shpërthen

блисне повеќе

блиснат
Вид збор: Глагол, свршен
Истури, излее одеднаш.

влева повеќе

влеваат
Вид збор: Глагол, несвршен
Сипува, тура течност во нешто.
Албански: derdh

долее повеќе

долеат
Вид збор: Глагол, свршен
Дотури, досипе уште некаква течност.
Албански: mbush
Дополни со течност до врв или до определена мера.
Албански: mbush

досипе повеќе

Види и: сипе (св.)
досипат
Вид збор: Глагол, свршен
Сипе до крај.
Албански: shtie, derdh
Со сипење додаде уште, колку што е потребно.
Албански: derdh, shtie

доточи повеќе

Види и: точи (несв.)
доточат
Вид збор: Глагол, свршен
Стави уште, дотури некаква пијачка.
Албански: mbush
Заврши точење на некој пијалак.
Албански: mbush

дотури повеќе

Види и: тури (св.)
дотурат
Вид збор: Глагол, свршен
Тури, притури уште малку, до определена мера.
Албански: mbush
Заврши со налевањето на некаков пијалак.
Албански: mbush

жмрка повеќе

жмркаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Потекува наеднаш во силна струја.

завири повеќе

завират
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да вири.
Албански: derdh

заизвира повеќе

Види и: извира (несв.)
заизвираат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да извира, да тече.

залее повеќе

залеат
Вид збор: Глагол, свршен
Наполни вода од чешма, бунар итн.
Албански: mbush
Зеде да се напие нешто.
Албански: merr
Употреба: Преносно значење

заплиска повеќе

Види и: плиска (несв.)
заплискаат
Вид збор: Глагол, свршен
(само во 3. л.) За дожд - почне да плиска, да истура.
Албански: derdh

запрска повеќе

запрскаат
Вид збор: Глагол, свршен
Полие со вода или со друга течност.
Албански: ujit

засипе повеќе

засипат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да сипе.
Албански: shtie, derdh

заточи повеќе

заточат
Вид збор: Глагол, свршен
Точи малку, во определена мера.
Албански: derdh

затура повеќе

Види и: тура (несв.)
затураат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да тура.

изблиска повеќе

Види и: блиска (несв.)
изблискаат
Вид збор: Глагол, свршен
Излие силно, наеднаш.

излее повеќе

излеат
Вид збор: Глагол, свршен
Истури течност од сад, направи да претекува.
Албански: derdh

источи повеќе

источат
Вид збор: Глагол, свршен
Налее течност во сад.
Албански: toçis
Остави, направи да истече до крај.
Албански: toçis deri në fund

истури повеќе

истурат
Вид збор: Глагол, свршен
(се истури) Се излее од небото.
Албански: derdh, zbraz

лее повеќе

леат
Вид збор: Глагол, несвршен
Cилно тече, истекува или се излачува.
Албански: derdh
За бисер - истура бисер.

навири повеќе

навират
Вид збор: Глагол, свршен
Исполни со солзи.
Албански: derdh
(се навири) Се исполни со солзи.
Албански: mbush

навлезе повеќе

Види и: влезе (св.)
навлезат
Вид збор: Глагол, свршен
Влезе во голем број, во големо количество.
Албански: fut, hy

навре повеќе

наврат
Вид збор: Глагол, свршен
(само 3. л.) надојде, исполни, обземе
Албански: fus, rras

надолее повеќе

надолеат
Вид збор: Глагол, свршен
Долее, потури уште колку што треба.

налее повеќе

налеат
Вид збор: Глагол, свршен
Тури, сипе течност во некаков сад.
Албански: derdh
Залее, наполни вода.
Албански: mbush
(се налее) Се исполни, стане покрупен.
Албански: mbushet

насипе повеќе

насипат
Вид збор: Глагол, свршен
Тури, налее течност во некаков сад.
Албански: mbush
Тури, претури во доволно количество нешто што се сипе.
Албански: mbush tepër
Натрупа земја, песок, направи насип.
Албански: mbush
Употреба: Архитектура и градба

наточи повеќе

наточат
Вид збор: Глагол, свршен
За течност - налее, тури, наполни сад за течност.
Албански: mbush

натури повеќе

натурат
Вид збор: Глагол, свршен
Тури нешто во поголемо количество, на повеќе места.
Албански: ujit, derdh

облее повеќе

облеат
Вид збор: Глагол, свршен
Полее со многу течност по целата површина; пролее, истури многу течност врз нешто.
Албански: lag

оттури повеќе

оттурат
Вид збор: Глагол, свршен
Истури мал дел од некоја течност.
Албански: shtie, qes
(се оттури) Се истури мал дел од некоја течност.
Албански: derdh, shpraz

подисипе повеќе

Види и: исипе (св.)
подисипат
Вид збор: Глагол, свршен
Исипе, излие малку, донекаде.

полее повеќе

полеат
Вид збор: Глагол, свршен
Потури вода за измивање.
Албански: qet ujë
(се полее) се потури
Албански: lagem

понаточи повеќе

Види и: наточи (св.)
понаточат
Вид збор: Глагол, свршен
Налее, тури, наполни уште малку сад за течност.

попритури повеќе

Види и: притури (св.)
попритурат
Вид збор: Глагол, свршен
Притури, налее малку течност и сл., од еден во друг сад.

посипе повеќе

посипат
Вид збор: Глагол, свршен
Полие со течност, потури.
Албански: stërpikë
(се посипе) се потури
Албански: derdh

поттура повеќе

Види и: поттури (св.)
поттураат
Вид збор: Глагол, несвршен
Полие, залие, сипе во некоја мера.
Албански: ujis, mbush, derdh pak
Употреба: Ретко

поттури повеќе

поттурат
Вид збор: Глагол, свршен
Полие, залие, сипе во некоја мера.
Албански: ujis, derdh, mbush pak

потура повеќе

Види и: потури (св.)
потураат
Вид збор: Глагол, несвршен
Истура, посипува вода некому да се измие.
Албански: qes, derdh

потури повеќе

потурат
Вид збор: Глагол, свршен
Полие, истури (обично вода) некому да се измие.
Албански: qes, shtij

прилее повеќе

прилеат
Вид збор: Глагол, свршен
Долее, налее уште малку.

притури повеќе

притурат
Вид збор: Глагол, свршен
Тури, сипе, налие уште малку.
Албански: mbush, shtie, derdh

разлее повеќе

разлеат
Вид збор: Глагол, свршен
Налее на разни места, преточи.
Албански: derdh

расплива повеќе

Види и: плива (несв.)
распливаат
Вид збор: Глагол, свршен
навира (од сите страни)
За множество (народ, војска) - се појави, се раздвижи на сите страни.

розга повеќе

розгаат
Вид збор: Глагол, несвршен
За течност - силно тече.
Употреба: Дијалектен збор

рукне повеќе

рукнат
Вид збор: Глагол, свршен
За огин, чад - избие силно.
Албански: derdh

сипе повеќе

сипат
Вид збор: Глагол, несвршен
Налива течност во нешто.
Албански: hedh, mbush
Истура, префрлува нешто сипливо од сад, вреќа во нешто друго, на друго место.
Албански: hedh
За снег, дожд - паѓа.
Албански: derdh
Испраќа, истура нешто во големо количество.

сипе повеќе

сипат
Вид збор: Глагол, свршен
Налее течност во нешто.
Албански: derdh

сипува повеќе

Види и: сипе (несв.)
(се) сипуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
Налева, тура течност во нешто или врз нешто.
Употреба: Дијалектен збор

стече повеќе

стечат
Вид збор: Глагол, свршен
потече (одеднаш), бликне
Албански: rrjedh

точи повеќе

точат
Вид збор: Глагол, несвршен
Налева, тура некаква пијачка.
Албански: derdh
(се точи) Тече, се лие, во тенки млазеви, бразди.
Албански: toçit

тура повеќе

турат
Вид збор: Глагол, несвршен
става, сипе
Албански: shtie, mbush
Употреба: Разговорно

тури повеќе

турат
Вид збор: Глагол, свршен
стави, сипа
Албански: derdh
Употреба: Разговорно