preamble - онтологија

преамбула повеќе

мн. преамбули
Вид збор: Именка, женски род
Воведен дел од важен правен акт (закон, устав, меѓународен договор) во кој се изнесени целта на актот и неговите основни начела.
Употреба: Дипломатија , Правда