predicate - онтологија

предикат повеќе

мн. предикати
Вид збор: Именка, машки род
Главен член во реченицата што се однесува на субјектот и што означува дејство, процес, состојба.
Албански: predikat, kallzues
Употреба: Граматика
Во логиката - тоа што се кажува за предметот во логичкиот суд.
Албански: predikat, kallzues
Употреба: Математика

прирок повеќе

мн. прироци
Вид збор: Именка, машки род
Збор во реченицата со кој се кажува нешто са подметот.
Употреба: Граматика