predict - онтологија

наврзе повеќе

наврзат
Вид збор: Глагол, свршен
претскаже, зарече
Албански: paratregoj, parashikoj
Употреба: Преносно значење

нарече повеќе

наречат
Вид збор: Глагол, свршен
Претскаже судбина некому.
Албански: parashikoj
Употреба: Архаизам

предвиди повеќе

предвидат
Вид збор: Глагол, свршен
Однапред види, согледа, погоди што ќе стане земајќи ги во предвид сите можности преку анализа и планирање.
Албански: parashikoj

преткаже повеќе

преткажат
Вид збор: Глагол, свршен
Однапред, отпорано каже, предвиди што ќе се случи.
Албански: paralajmëroj, parashikoj

претскаже повеќе

претскажат
Вид збор: Глагол, свршен
Предвиди нешто пред да се случи, даде прогноза за нешто.