preface - онтологија

предговор повеќе

мн. предговори
Вид збор: Именка, машки род
Текст на почетокот од книга (уметничко, научно дело) во кој се даваат објаснувања, податоци што овозможуваат полесно да се чита и да се разбере главниот текст.
Употреба: Литература