prefer - онтологија

повласти повеќе

повластат
Вид збор: Глагол, свршен
Стави, доведе некого во повластена положба; привилегира некого.

претпостави повеќе

претпостават
Вид збор: Глагол, свршен
Даде предност, претпочита.
Албански: preferoj

претпочита повеќе

претпочитаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Повеќе сака да направи нешто, дава предност.

претпочитува повеќе

Види и: претпочита (несв.)
претпочитуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
претпочита
Употреба: Ретко

преферира повеќе

преферираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Претпочита, претпочитува, даде, дава предност некому или на нешто.