premeditation - онтологија

преднамера повеќе

Види и: намера (ж.)
мн. преднамери
Вид збор: Именка, женски род
Однапред смислена намера, замисла да се направи, да се постигне нешто (обично лошо).

предумисла повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
Однапред смислена намера за извршување на некаков чин, дело.
Употреба: Правда

умисла повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
(во правото) План при извршувањето на кривично дело.
Албански: paramendim
Употреба: Правда

умисленост повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
(во правото) злонамерност
Употреба: Правда