prepare - онтологија

вари повеќе

варат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се вари) се подготвува
Албански: përgatit
Употреба: Преносно значење

готви повеќе

готват
Вид збор: Глагол, несвршен
Прави, врши подготовки за нешто.
Албански: përgatit
(се готви) се подготвува, се токми
Албански: përgatit
(се готви) Има намера да прави нешто.
Албански: përgatit

доготви повеќе

Види и: готви (несв.)
доготват
Вид збор: Глагол, свршен
Подготви, суреди до крај.
Албански: pregatitë

закрои повеќе

закројат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да крои план, да смислува, да подготвува нешто.
Албански: përgatit
Употреба: Преносно значење

застега повеќе

Види и: стега (несв.)
застегаат
Вид збор: Глагол, свршен
(се застега) Почне да се подготвува за на пат, на работа и сл.
Албански: përgatitet
Употреба: Разговорно

затокми повеќе

Види и: токми (несв.)
затокмат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да подготвува некого или нешто.
Албански: përgatit shpejt e shpejt
Подготви некого малку, набрзина.
Албански: përgatit, rregullohem
(се затокми) Почне да се подготвува.
Албански: përgatit
(се затокми) Се подготви малку, набрзина.
Албански: përgatit shpejt e shpejt

зготви повеќе

зготват
Вид збор: Глагол, свршен
Направи, подготви нешто.
Албански: përgatit
Употреба: Ретко

изготви повеќе

изготват
Вид збор: Глагол, свршен
Подготви, изработи, заврши со подготвување.
Албански: përgatit

меси повеќе

месат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Подготвува, планира нешто тајно.
Албански: gatuhet, pregatitet
Употреба: Преносно значење

намести повеќе

наместат
Вид збор: Глагол, свршен
Уреди, среди, постави според потребата.
Албански: përgatit

направи повеќе

направат
Вид збор: Глагол, свршен
Зготви, приготви храна.
Албански: përgatit

наприготви повеќе

наприготват
Вид збор: Глагол, свршен
Приготви доволно или во поголемо количество, во богат избор.

натокми повеќе

натокмат
Вид збор: Глагол, свршен
Спреми, подготви, снабди тоа што е потребно.
Албански: përgatit

оружа повеќе

оружаат
Вид збор: Глагол, свршен
(се оружа) се подготви, се дотера, се уреди
Албански: përgatit

остри повеќе

острат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се остри) Се подготвува за некакво дејство - борба, јадење, поттикнува кај себе расположение за нешто.
Албански: pregatis
Употреба: Преносно значење , Разговорно

погоди повеќе

погодат
Вид збор: Глагол, свршен
(се погоди) Се дотера, се уреди.
Албански: përgatit

подготви повеќе

подготват
Вид збор: Глагол, свршен
Направи, приготви однапред за постигање на некоја цел, намена.
Српски: припремити Албански: përgatiti
Создаде услови за осознавање на некоја вистина.
Албански: përgatit

поприготви повеќе

Види и: приготви (св.)
поприготват
Вид збор: Глагол, свршен
Приготви, спреми малку, донекаде некого или нешто.
(се поприготви) Се приготви, се спреми малку, донекаде.

поткове повеќе

потковат
Вид збор: Глагол, свршен
(се поткове) Стекне, добие знаења, искуство.
Албански: pregaditem, mbathem

потокми повеќе

потокмат
Вид збор: Глагол, свршен
Токми, подготви во некоја мера.

прави повеќе

прават
Вид збор: Глагол, несвршен
Готви, меси, пржи и сл.
Албански: përgatit
Подготвува, оспособува некого за нешто.
Албански: përgatit
Употреба: Разговорно

препарира повеќе

препарираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Подготви, изготви нешто.
Албански: përgatit
Наговори, придобие некого за нешто; преправи нешто (текст, план, извештај).
Албански: ndryshoj
Употреба: Иронично , Преносно значење

пригоди повеќе

пригодат
Вид збор: Глагол, свршен
поготви, приготви
Албански: përgatit, gatis
(се пригоди) се поготви
Албански: përgatit

приготви повеќе

приготват
Вид збор: Глагол, свршен
Подготви, направи подготовка за нешто.
Албански: përgatis
Направи јадење, подготви вид храна.
Албански: përgatis
(се приготви) Се спреми, се подготви за некаде, за нешто.
Албански: përgatitem
(се приготви) се дотера, се натокми
Албански: përgatitem, rregullohem

припреми повеќе

припремат
Вид збор: Глагол, свршен
подготви, спреми
Употреба: Дијалектен збор

приреди повеќе

приредат
Вид збор: Глагол, свршен
Во разни зборовни состави - организира, направи (излет, посета, пречек, ручек, свеченост, изненадување итн.)
Албански: pregadit, organizon

реди повеќе

редат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се реди) се токми, се гласи, се дотерува
Албански: përgatit

режира повеќе

режираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
токми, гласи, реди
Албански: përgatis, regjisoj
Употреба: Преносно значење

ружа повеќе

ружаат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се ружа) Се спрема, се токми.
Примери:
Се ружаат за пат.

справи повеќе

справат
Вид збор: Глагол, свршен
стокми
Албански: përgatit
Употреба: Дијалектен збор
(се справи) се стокми
Албански: përgatit
Употреба: Дијалектен збор

справува повеќе

Види и: справи (св.)
(се) справуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се) стокмува
Албански: përgatit
Употреба: Дијалектен збор

спрема повеќе

Види и: спреми (св.)
(се) спремаат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се) спреми
Албански: gatis, përgatit

спреми повеќе

спремат
Вид збор: Глагол, свршен
подготви, приготви
Албански: përgatit
Примери:
Го спремиле за пат.
(се спреми) се подготви, се приготви
Албански: përgatit
Примери:
Се спремил за бегство.

среди повеќе

средат
Вид збор: Глагол, свршен
(се среди) Се доведе во ред.
Албански: rregulloj, ndreq

средува повеќе

Види и: среди (св.)
(се) средуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се) среди
Примери:
Го средува материјалот.

срочи повеќе

срочат
Вид збор: Глагол, свршен
стокми, подготви, дотера

стегне повеќе

стегнат
Вид збор: Глагол, свршен
Спреми, подготви (подготви за пат).
Албански: rregullon, pregatit
Употреба: Преносно значење
(се стегне) Подготви, спреми (обично за пат).
Албански: pregatit, rregulloj, ndreqë
Употреба: Преносно значење

стокми повеќе

стокмат
Вид збор: Глагол, свршен
подготви, дотера, спреми
Албански: përgatit
натокми
Албански: plotësoj
(се стокми) се спреми, се подготви
Албански: përgatit

стокмува повеќе

Види и: токми (несв.)
стокмуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
стокми
Албански: gatis

токми повеќе

токмат
Вид збор: Глагол, несвршен
спрема
Албански: përgatit
(се токми) се спрема
Албански: përgatit

учи повеќе

учат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се учи) Се спрема за нешто.
Албански: mëson, përgatit