press - онтологија

вала повеќе

валаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Згуснува, набива, згмечува (сукно, волна, земја).
Албански: shtyp

впива повеќе

впиваат
Вид збор: Глагол, несвршен
Силно притиска, прилепува нешто во друго нешто.
Албански: shtyp, shtrydhë

затишти повеќе

затиштат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да мачи, притиска нешто - за физичка болка.
Албански: mundon

збута повеќе

збутаат
Вид збор: Глагол, свршен
(се збута) Се притисне кон некого или кон нешто.
Албански: trus, rras

напира повеќе

напираат
Вид збор: Глагол, несвршен
Притиска, силно настојува, се стреми да се пробие, да се пројави.

напре повеќе

напрат
Вид збор: Глагол, свршен
Притисне, настојува.

настиска повеќе

Види и: стиска (несв.)
настискаат
Вид збор: Глагол, свршен
Со стискање смести нешто во што поголемо количество, настега, нагнете.
Албански: trus, shtrydh

натиска повеќе

натискаат
Вид збор: Глагол, несвршен
пригмечува, нагмечува
Албански: ndrydh, shtrydh
Притиска, врши притисок.
Албански: shtrydh, shtyp

печат повеќе

мн. печати
Вид збор: Именка, машки род
Весници, списанија; збир од печатени изданија; печатени медиуми.
Албански: shtypi, botimi
Примери:
Дневен печат.

попритисне повеќе

Види и: притисне (св.)
попритиснат
Вид збор: Глагол, свршен
Притисне малку посилно.
Изврши мал притисок врз некого за да дојде до саканата цел.

потстегне повеќе

потстегнат
Вид збор: Глагол, свршен
Стегне со притискање.
Албански: shtyp

преса повеќе

мн. преси
Вид збор: Именка, женски род
Направа или машина за притискање, за цедење, гмечење и сл.
Албански: presë, shtypëse
Употреба: Технологија
Периодичен печат (весници, списанија, журнали).
Албански: shtyp
Употреба: Книжевен збор , Ретко

пресува повеќе

пресуваат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Притисне, притиска под преса.
Германски: pressen

пригмечи повеќе

пригмечат
Вид збор: Глагол, свршен
Згмечи, смачка, уништи некого.
Албански: ndrydh, shtyp
Употреба: Преносно значење

притисне повеќе

притиснат
Вид збор: Глагол, свршен
Изврши притисок.
Албански: presion
Стисне меѓу раце, прсти и сл.
Албански: shtyp
За мисли, чувства - налегне.
Албански: bezdis
Употреба: Преносно значење
Потчини, завладее со сила.
Албански: ndrydh
Употреба: Преносно значење
(се притисне) Се припие, се стисна до нешто.
Албански: shtyp

рукне повеќе

рукнат
Вид збор: Глагол, свршен
За група, толпа - почне силно да се движи.
Албански: lëvizje

стиска повеќе

Види и: стисне (св.)
стискаат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се стиска) се стисне
Албански: shtërngoj, shtyp

стисне повеќе

стиснат
Вид збор: Глагол, свршен
Потисне, совлада некаква возбуда.
Цврсто држи в раце.
Стегне со рака во знак на срдечен поздрав, благодарност и сл.

чипчи повеќе

чипчат
Вид збор: Глагол, несвршен
стиска, стега
Албански: shtërngoj, trus
Примери:
Таа ми ја чипчеше раката.