pride - онтологија

возгордее повеќе

(се) возгордеат
Вид збор: Глагол, свршен
Се вообрази, стане многу горделив, надмен.
Употреба: Книжевен збор

гордее повеќе

(се) гордеат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Се чувствува горд.

гордост повеќе

(едн.) гордоста
Вид збор: Именка, женски род
Чувство на супериорност над другите. (Еден од седумте смртни гревови)

погордее повеќе

(се) погордеат
Вид збор: Глагол, свршен
Се гордее малку, кратко време.
Стане премногу горд, надмен.

понаша повеќе

(се) понашаат
Вид збор: Глагол, несвршен
се гордее

пркос повеќе

(едн.) пркосот
Вид збор: Именка, машки род
Позитивен инает, гордост.
Албански: mburrje

фодулење повеќе

Вид збор: Именка, среден род
(се) фодули

фодулштина повеќе

(едн.) фодулштината
Вид збор: Именка, женски род
гордост
Албански: krenari, fodullëk
Употреба: Разговорно