primogeniture - онтологија

првороден повеќе

првородениот
Вид збор: Придавка
Што е роден прв, пред другите деца во семејството.

првородство повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, среден род
Привилегија на првородениот син да го наследува имотот на родителите.
Латински: primogenitura
Употреба: Историја , Правда