process - онтологија

обработи повеќе

обработат
Вид збор: Глагол, свршен
Доведе во некаков облик, среди во писмена форма определен проблем, материјал и сл.
Албански: procesuoj

постапка повеќе

мн. постапки
Вид збор: Именка, женски род
Водење на службени, судски предмети според точно утвреден ред.
Албански: procedurë
Употреба: Административен термин

преработи повеќе

преработат
Вид збор: Глагол, свршен
Подложи суровина на преработка.
Албански: përpunoj

процес повеќе

мн. процеси
Вид збор: Именка, машки род
Постепена измена на некоја појава, состојба, тек на развиток на нешто.
Албански: proçes
судска постапка, расправа
Албански: proçes
Употреба: Правда

процесира повеќе

процесираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
обработува, проследува