professional - онтологија

професионален повеќе

професионалниот
Вид збор: Придавка
Што се однесува на професија и на професионалец.
Албански: profesional
Употреба: Економија
Што е својствен за некоја професија.
Албански: profesional
Што е добар во својата професија.
Албански: profesional

професионалец повеќе

мн. професионалци
Вид збор: Именка, машки род
Што се занимава со некоја работа како професија.
Албански: profesionist
Употреба: Економија
Лице што особено добро ја работи својата работа.
Албански: profesionist
Тој што се занимава со спорт како со професија.
Албански: profesionist
Употреба: Спорт

професионалка повеќе

Види и: професионалец (м.)
мн. професионалки
Вид збор: Именка, женски род
жена професионалец
Албански: profesioniste
Употреба: Спорт

работен повеќе

Види и: работи (несв.)
работни
Вид збор: Придавка
Назначен за работа; кој се употребува за време на работа.

стручен повеќе

стручниот
Вид збор: Придавка
Што се однесува на струка или работно место.
Што има посакувани, неопходни, барани знаења и вештини во одредена област.