profit - онтологија

испрофитира повеќе

Види и: профитира (св. и несв.)
испрофитираат
Вид збор: Глагол, свршен
профитира

омрси повеќе

омрсат
Вид збор: Глагол, свршен
(се омрси) Добие или извлече за нешто многу повеќе корист, повисока цена отколку што требало.
Албански: përfitoj
Употреба: Преносно значење , Разговорно

офајди повеќе

офајдат
Вид збор: Глагол, свршен
Стекне печалба или корист.
Употреба: Разговорно

печали повеќе

печалат
Вид збор: Глагол, несвршен
добива, ќари
Албански: fitoj

пласира повеќе

пласираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Вложува што и да е (мисла, идеја, теорија и сл.) за да извлече некаква корист.
Албански: fitim
Употреба: Преносно значење

профитира повеќе

профитираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Извлекува некаква полза, се здобива со профит.
Албански: profitoj, përfitoj
Употреба: Економија
Стекне, стекнува корист од нешто.
Албански: përfitoj, profitoj

рентира повеќе

(се) рентираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Се исплати, се исплатува, донесе, донесува доход.
Употреба: Економија
Примери:
Тоа не се рентира.

ќари повеќе

Вид збор: Глагол, свршен
спечали, заработи, доби, ќарува
Употреба: Разговорно

ќарува повеќе

ќаруваат
Вид збор: Глагол, несвршен
печали, добива, заработува
Употреба: Разговорно

ќердоса повеќе

ќердосаат
Вид збор: Глагол, свршен
Добива, заработува, постигнува успех, среќа во животот.
Турски: kâr Албански: kerdos, fiton
Употреба: Разговорно