profit - онтологија

добивка повеќе

мн. добивки
Вид збор: Именка, женски род
Материјална корист, заработка, профит.
Албански: profit, fitim
Употреба: Економија

интерес повеќе

мн. интереси
Вид збор: Именка, машки род
добивка, корист
Албански: fitim

камата повеќе

мн. камати
Вид збор: Именка, женски род
корист, добивка
Албански: fitim
Употреба: Економија , Преносно значење

корист повеќе

(едн.) користа
Вид збор: Именка, женски род
материјална добивка
Албански: përfitim, leverdi
Употреба: Економија

облага повеќе

мн. облаги
Вид збор: Именка, женски род
корист, полза, добивка
Употреба: Разговорно

печалба повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
профит
Албански: profit
Употреба: Економија

профит повеќе

мн. профити
Вид збор: Именка, машки род
Финансиска добивка, заработка изразена во пари; остаток по одбивањето на сите трошоци за производство.
Албански: fitim
Употреба: Економија

стек повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
заработка, добивка
Албански: fitim
Употреба: Народна поезија

ќар повеќе

(едн.) ќарот
Вид збор: Именка, машки род
Позитивен резултат од една дејност.
Турски: kâr Албански: qar, fitim
Употреба: Економија , Разговорно

ќарување повеќе

Вид збор: Именка, среден род
печалење, ќарење, добивање, заработување
Употреба: Разговорно

фајде повеќе

Вид збор: Именка, среден род
интерес, камата
Албански: fajde, interes
Употреба: Разговорно
Примери:
Чорбаџијата дава пари на фајде.