profitable - онтологија

вносен повеќе

вносни
Вид збор: Придавка
лукративен, исплатлив
Српски: уносан
Употреба: Дијалектен збор

доходен повеќе

доходниот
Вид збор: Придавка
Што носи доход.
Албански: fitimprurës, profitabil
Употреба: Економија

доходовен повеќе

доходовни
Вид збор: Придавка
Што се однесува на доход.
Употреба: Економија

исплатлив повеќе

исплатливи
Вид збор: Придавка
Што се исплаќа, што вреди за трудот што се вложува.

исплатувачки повеќе

Види и: исплатлив (прид.)
исплатувачкиот
Вид збор: Придавка
исплатлив

комерцијален повеќе

комерцијални
Вид збор: Придавка
Што е корисен, поволен од гледиште на тргувањето, што може да донесе добивка.
Албански: profitabil, komecial
Употреба: Економија

профитабилен повеќе

Види и: профит (м.)
профитабилни
Вид збор: Придавка
Што носи профит.
Албански: profitabil
Употреба: Економија

рентабилен повеќе

рентабилни
Вид збор: Придавка
Кој се исплатува, целесообразен во стопански поглед, доходен.
Албански: rentabël
Употреба: Економија
Примери:
Рентабилна фабрика.

рентиран повеќе

рентираниот
Вид збор: Придавка
Што е исплатлив, доходен.

ќарлија повеќе

Вид збор: Придавка
Оној што е во добивка, кој заработил.
Турски: kâr
Употреба: Архаизам , Неменлив збор