promise - онтологија

вети повеќе

ветам
Вид збор: Глагол, свршен
Даде збор, се задолжи дека ќе исполни нешто.
Албански: premtim

ветувачка повеќе

мн. ветувачки
Вид збор: Именка, женски род
ветување
Албански: premtim
Употреба: Разговорно

веќава повеќе

веќаваат
Вид збор: Глагол, несвршен
ветува

веќавачка повеќе

Вид збор: Именка, женски род
ветувачка

завет повеќе

мн. завети
Вид збор: Именка, машки род
Ветување, заклетва, даден збор дека нешто ќе се изврши.
Албански: betim

зарача повеќе

зарачаат
Вид збор: Глагол, свршен
Вети нешто некому.
Албански: premtoj
Употреба: Дијалектен збор , Народна поезија

збор повеќе

мн. зборови
Вид збор: Именка, машки род
ветување, задолжение
Албански: premtim

обрече повеќе

обречат
Вид збор: Глагол, свршен
Даде збор, вети нешто некому.
Албански: premtoj
(се обрече) Се обврзе, се заветува некому.
Албански: premtoj

такс повеќе

Вид збор: Именка, машки род
ветување
Употреба: Ретко

такса повеќе

таксаат
Вид збор: Глагол, свршен
(преод. и непреод.) вети

таксува повеќе

таксуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
ветува
Албански: premtoj
Употреба: Разговорно

таксување повеќе

Вид збор: Именка, среден род
(се) таксува
Употреба: Разговорно
Примери:
(посл.) Од таксување куќа не се расипува.

таксувачка повеќе

Вид збор: Именка, женски род
таксување

фети повеќе

Види и: вети (св.)
Вид збор: Глагол, свршен
вети
Употреба: Дијалектен збор