promise - онтологија

вети повеќе

ветам
Вид збор: Глагол, свршен
Даде збор, се задолжи дека ќе исполни нешто.
Албански: premtim

веќава повеќе

веќаваат
Вид збор: Глагол, несвршен
ветува

зарача повеќе

зарачаат
Вид збор: Глагол, свршен
Вети нешто некому.
Албански: premtoj
Употреба: Дијалектен збор , Народна поезија

обрече повеќе

обречат
Вид збор: Глагол, свршен
Даде збор, вети нешто некому.
Албански: premtoj
(се обрече) Се обврзе, се заветува некому.
Албански: premtoj

такса повеќе

таксаат
Вид збор: Глагол, свршен
(преод. и непреод.) вети

таксува повеќе

таксуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
ветува
Албански: premtoj
Употреба: Разговорно

фети повеќе

Види и: вети (св.)
Вид збор: Глагол, свршен
вети
Употреба: Дијалектен збор