propose - онтологија

запроси повеќе

запросат
Вид збор: Глагол, свршен
Побара рака на девојка за себе или за некој друг.
Албански: lyp, kërkoj
Употреба: Народна поезија

пита повеќе

питаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Бара дозвола да стапи во брак со нечија ќерка или сестра.
Употреба: Народна поезија

побара повеќе

побараат
Вид збор: Глагол, свршен
Сака да се жени.

понуди повеќе

понудат
Вид збор: Глагол, свршен
(се понуди) Предложи некому свои услуги, изрази подготвеност за соработка.
Албански: propozoj

попроси повеќе

Види и: проси (несв.)
попросат
Вид збор: Глагол, свршен
Побара за жена.
Употреба: Народна поезија

посврши повеќе

посвршат
Вид збор: Глагол, свршен
Побара девојка за жена, направи свршувачка.
Албански: prpopzoj martesë
Употреба: Дијалектен збор

предлага повеќе

Види и: предложи (св.)
предлагаат
Вид збор: Глагол, несвршен
предложува

предложи повеќе

предложат
Вид збор: Глагол, свршен
Направи, даде предлог.
Албански: propozoj
Истакне, препорача некого за вршење на некаква функција, дејност, за награда и сл.
Албански: propozoj

проси повеќе

просат
Вид збор: Глагол, несвршен
Бара девојка за жена.
Албански: lyp, propozoj
Употреба: Дијалектен збор