protolanguage - онтологија

прајазик повеќе

мн. прајазици
Вид збор: Именка, машки род
Прастар јазик, заеднички за група сродни јазици и теориски установен врз основа на споредување меѓу тие јазици.
Употреба: Лингвистика

протојазик повеќе

мн. протојазици
Вид збор: Именка, машки род
Исконски, почетен јазик.
Употреба: Лингвистика
Примери:
Сите јазици потекнуваат од тој древен протојазик.