proud - онтологија

горд повеќе

гордиот
Вид збор: Придавка
Што има високо мислење за себе.
Албански: krenar
Што е надмен, горделив.
Што е задоволен од резултат на некоја работа или успех.

офол повеќе

Вид збор: Придавка
горд, арогантен
Употреба: Дијалектен збор

пркосен повеќе

пркосни
Вид збор: Придавка
Што е горд, што пркоси, што има пркос.
Примери:
пркосен поглед

фодул повеќе

Вид збор: Придавка
горд, горделив
Турски: fodul
Употреба: Разговорно

фудул повеќе

Вид збор: Придавка
фодул
Употреба: Разговорно