pumpkin - онтологија

балка повеќе

мн. балки
Вид збор: Именка, женски род
Вид тиква, бела тиква, обично за печење.
Албански: lloj kungulli
Употреба: Ботаника , Дијалектен збор , Земјоделство

гргуле повеќе

мн. гргулиња
Вид збор: Именка, среден род
Вид малечка тиква.
Латински: cucurbita uvifera Албански: lloj kungulli
Употреба: Ботаника

кабак повеќе

мн. кабаци
Вид збор: Именка, машки род
тиква
Турски: kabak Албански: kungull
Употреба: Ботаника , Дијалектен збор

печенка повеќе

мн. печенки
Вид збор: Именка, женски род
тиква
Латински: Cucurbita Албански: kungull
Употреба: Ботаника , Дијалектен збор

сакаска повеќе

мн. сакаски
Вид збор: Именка, женски род
Тиква со долгнавеста форма.
Албански: lloj kungulli
Употреба: Ботаника , Разговорно

стамболка повеќе

мн. стамболки
Вид збор: Именка, женски род
вид на тиква
Албански: kungull Stambolli
Употреба: Ботаника

тиква повеќе

мн. тикви
Вид збор: Именка, женски род
растение и плод
Латински: Cucurbita Албански: kungull
Употреба: Ботаника

тикве повеќе

Види и: тиква (ж.)
Вид збор: Именка, среден род
Мала тиква.
Албански: kungull
Употреба: Ботаника , Деминутив

цанцаре повеќе

мн. цанцариња
Вид збор: Именка, среден род
Мало, ситно тиквиче.
Латински: Cucurbita ovifera Албански: cincare, kungull i imë
Употреба: Ботаника

цинцарка повеќе

мн. цинцарки
Вид збор: Именка, женски род
Вид тиква со дебела кора.
Албански: lloj kungulli, cincare
Употреба: Ботаника