pupate - онтологија

вкожури повеќе

(се) вкожурат
Вид збор: Глагол, свршен
Добие кожурец.
Албански: krizalidur
Употреба: Биологија

вчаури повеќе

вчаурат
Вид збор: Глагол, свршен
Направи чаура околу себе.
Албански: mbyllem

кукли повеќе

(се) куклат
Вид збор: Глагол, несвршен
За инсекти - се претвора, се преобразува во кукла; го поминува развојниот стадиум на кукла.
Употреба: Зоологија

скожурчува повеќе

Види и: скожурчи (св.)
скожурчуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се) скожурува
Албански: rrudhet
(се) скожурчи
Албански: rrudhet
Употреба: Преносно значење