purism - онтологија

пуризам повеќе

(едн.) пуризмот
Вид збор: Именка, машки род
Стремеж кон чистење на јазикот од туѓи елементи.
Албански: purizëm
Употреба: Лингвистика , Уметност
Уметничко движење во ликовната уметност произлезено од кубизмот, што тежнее за прочистување на уметноста од декоративноста и се залага за чисти геометриски форми.
Албански: purizëm
Употреба: Ликовна уметност