pyramid - онтологија

пирамида повеќе

мн. пирамиди
Вид збор: Именка, женски род
Геометриско тело чијашто основа е многуаголник, а другите страни се триаголници со заеднички врв.
Албански: piramidë
Употреба: Математика
Голема камена четириаголна градба со слична форма што му служела како гробница на египетскиот фараон.
Албански: piramidë
Употреба: Историја
Предмет што има широка основа и е стеснет кај врвот.
Албански: piramidë
Во гимнастиката - акробатска фигура составена од луѓе што се едни на други по редови и стеснета кај врвот.
Албански: piramidë
Употреба: Спорт