quiet - онтологија

мирен повеќе

мирни
Вид збор: Придавка
Што е спокоен, смирен, тивок, послушен.

смирен повеќе

смирени
Вид збор: Придавка
Кој изразува мир, спокојство.

спокоен повеќе

спокојниот
Вид збор: Придавка
За човек - кој не се возбудува лесно.

стишен повеќе

Види и: стиши (св.)
стишниот
Вид збор: Придавка
(глаг. прид.) стиши

тивок повеќе

тивки
Вид збор: Придавка
Не многу гласно, не силен, нечуен или скоро нечуен.
Албански: i qetë
Што се врши, се одвива, тече без шумни манифестации.
Албански: i qetë