rag - онтологија

ѓебре повеќе

мн. ѓебриња
Вид збор: Именка, среден род
Крпа од грубо платно со која се тимари, трие коњот.
Турски: gebre Албански: leckë e vrazhdë

крпа повеќе

мн. крпи
Вид збор: Именка, женски род
Нешто што е старо, излитено, ветво; што не е за употреба.
Албански: leckë
Употреба: Преносно значење

крпеница повеќе

мн. крпеници
Вид збор: Именка, женски род
крпа
Албански: leckë

мивка повеќе

мн. мивки
Вид збор: Именка, женски род
Водена крпа за бришење, за чистење.
Албански: leckë për pastrim

партал повеќе

мн. партали
Вид збор: Именка, машки род
крпа
Турски: partal Албански: leckë, partall
Употреба: Разговорно
Примери:
Сиот во партали.

парталче повеќе

мн. парталчиња
Вид збор: Именка, среден род
партал
Употреба: Деминутив
Примери:
Го завила детето во некое парталче.

пачавра повеќе

мн. пачаври
Вид збор: Именка, женски род
Крпа за бришење.
Турски: paçavra Албански: leckë

рута повеќе

мн. рути
Вид збор: Именка, женски род
Крпа, партал, облека што е како партал.