raise - онтологија

вивне повеќе

вивнат
Вид збор: Глагол, свршен
Извиши, крене високо.
Албански: ngre
Употреба: Преносно значење

вложи повеќе

вложат
Вид збор: Глагол, свршен
Подаде, поднесок до некој управен или друг орган.
Албански: ngre
Употреба: Административен термин

возведе повеќе

возведат
Вид збор: Глагол, свршен
Истакне, издигне до некој степен.
Употреба: Книжевен збор

возвиши повеќе

возвишат
Вид збор: Глагол, свршен
Крене, дигне нешто нагоре.
Албански: ngrit
Употреба: Книжевен збор
(се возвиши) Се извиши, стои над нешто или некого.
Албански: rritet
Употреба: Книжевен збор
(се возвиши) Се здобие со повисоки морални вредности.
Албански: ngritem
Употреба: Книжевен збор

воздига повеќе

воздигаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Дава сила, волја, подига во морална смисла.
Албански: ngrit, lartësoj
Употреба: Книжевен збор

воздигне повеќе

воздигнат
Вид збор: Глагол, свршен
Истакне, издигне до висок степен.
Албански: ngrit, lartësoj
Употреба: Книжевен збор

воспита повеќе

воспитаат
Вид збор: Глагол, свршен
Изврши свесно влијание во формирањето на нечија личност (обично на некој помлад), во развивањето на нејзините физички, умствени и морални особини и способности.
Албански: ngrit

дига повеќе

Види и: дигне (св.)
дигаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Преместува или става на повисоко место.
Албански: ngre
качува, крева
Албански: ngjitet
Зголеми цени.
Албански: ngre
(се дига) се спротивставува, се побунува
Албански: rritet

дигне повеќе

Види и: крене (св.)
дигнат
Вид збор: Глагол, свршен
Помести некого или нешто од пониска на повисока положба.
Албански: ngre
Исправи, постави нешто како што стои или како што треба да стои.
Албански: drejtoj
Скорне некого што седи, што е на некое место.
Албански: zgjoj

задига повеќе

Види и: дига (несв.)
задигаат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да дига.

извлече повеќе

извлечат
Вид збор: Глагол, свршен
Влечејќи изнесе на повисоко место, доведе влечејќи оздола нагоре.
Албански: ngre

израсне повеќе

израснат
Вид збор: Глагол, свршен
Одгледа до израснување.
Албански: ngre

истакне повеќе

истакнат
Вид збор: Глагол, свршен
Постави нешто понапред или повисоко од нешто друго.
Албански: shtoj

исчека повеќе

исчекаат
Вид збор: Глагол, свршен
Дочека, доживее нешто.
Албански: përjetoj, pres

надигне повеќе

Види и: дигне (св.)
надигнат
Вид збор: Глагол, свршен
Одгледа, накрене, осамостои некого.
Албански: ngre

накачи повеќе

накачат
Вид збор: Глагол, свршен
Зголеми, покачи цена.
Албански: rritje

накрене повеќе

накренат
Вид збор: Глагол, свршен
(се накрене) Се крене, се дигне во голем број (луѓе и др.)
Албански: ngritem

напредне повеќе

напреднат
Вид збор: Глагол, свршен
Се издигне, заземе повисоко место во службата.
Албански: avancohem, ngritem

настане повеќе

настанат
Вид збор: Глагол, свршен
Се крене на бунт.
Албански: çohem, ngritem

одгледа повеќе

одгледаат
Вид збор: Глагол, свршен
Изгледа, израсте некого грижејќи се за неговиот физички и психички развој.
Албански: rrit

подигне повеќе

подигнат
Вид збор: Глагол, свршен
Дигне, крене на мала височина.
Албански: ngre
Крене дел од телото.
Албански: ngre
Крене поглед, глас.
Албански: ngre
одгледа, изгледа
Албански: ngre
Употреба: Преносно значење
Крене определен број на квадрат, куб, четврти степен и сл.
Албански: ngre
Употреба: Математика
(се подигне) Се крене повисоко, стане од седната или легната положба.
Албански: ngre

понадигне повеќе

понадигнат
Вид збор: Глагол, свршен
Надигне, поткрене малку, донекаде или во поголема мера.
Албански: ngrit
(се понадигне) Закрепне, зајакне (по болест, материјално) малку, во некој степен.
Албански: përmirësoj, bëj më mirë

поподигне повеќе

(се) поподигнат
Вид збор: Глагол, свршен
попоткрене

попоткрене повеќе

Види и: поткрене (св.)
(се) попоткренат
Вид збор: Глагол, свршен
Се поткрене малку.

порасне повеќе

пораснат
Вид збор: Глагол, свршен
Одгледа некого до израснување.
Албански: ngre

поткрене повеќе

поткренат
Вид збор: Глагол, свршен
Крене, подигне малку.
Албански: ngrit

придигне повеќе

Види и: дигне (св.)
придигнат
Вид збор: Глагол, свршен
(се придигне) Се дигне малку, се подигне.
Албански: ngre pak

скорива повеќе

Види и: скорне (св.)
скориваат
Вид збор: Глагол, несвршен
Крева некого да стане.
Албански: ngre, çoj

скорне повеќе

скорнат
Вид збор: Глагол, свршен
Дигне од седење.
Албански: ngre