reach - онтологија

бележи повеќе

бележат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
(само во 3л.) постига, покажува
Албански: arrin
Употреба: Преносно значење

втаса повеќе

втасаат
Вид збор: Глагол, свршен
Стигне некого при одење, движење.
Албански: arrij, mbërrij
Досегне до нешто.
Албански: arrij, mbërrij

довтаса повеќе

довтасаат
Вид збор: Глагол, свршен
Стигне некого или нешто што е во движење.
Албански: arrij
Стигне, има нешто во доволна мера.
Албански: arrij

докачи повеќе

Види и: качи (св.)
докачат
Вид збор: Глагол, свршен
Дофати, досегне нешто.
Албански: arrij
Употреба: Дијалектен збор

допре повеќе

допрат
Вид збор: Глагол, свршен
Досегне до нешто, до некаде.
Засегне, опфати нешто.

досег повеќе

(едн.) досегот
Вид збор: Именка, машки род
Граница до која некој или нешто може да досегне, да дофати, да долови.

досегне повеќе

досегнат
Вид збор: Глагол, свршен
Дофати нешто со рака или со помош на соодветно орудие.
Албански: kap

досига повеќе

Види и: досегне (св.)
досигаат
Вид збор: Глагол, несвршен
досегне

досигне повеќе

досигнат
Вид збор: Глагол, свршен
досегне

достаса повеќе

достасаат
Вид збор: Глагол, свршен
достигне
Албански: mbërrin

достигне повеќе

достигнат
Вид збор: Глагол, свршен
Стаса, дојде, допре до / од некого, до нешто или до некаде.
Албански: arrij, kap

дофат повеќе

(едн.) дофатот
Вид збор: Именка, машки род
Растојание до кое може да се дофати, да се досегне.
Албански: i kapshëm

дофати повеќе

дофатат
Вид збор: Глагол, свршен
Фати, зеде испружувајќи рака.
Албански: kap

забележи повеќе

забележат
Вид збор: Глагол, свршен
Постигне, оствари нешто.
Албански: arrij

завтаса повеќе

завтасаат
Вид збор: Глагол, свршен
Втаса, стигне навреме да направи нешто.
Албански: arrij

навјаса повеќе

Види и: вјаса (несв.)
навјасаат
Вид збор: Глагол, свршен
стигне, надмине

наврши повеќе

навршат
Вид збор: Глагол, свршен
Наполни определен број години, достигне определена возраст во години.
(се наврши) Помине определен број години од некој настан.
Албански: kalon

навтаса повеќе

навтасаат
Вид збор: Глагол, свршен
Достигне определена возраст за нешто, неопходен развој, зрелост.
Албански: arrij, bëj
Употреба: Разговорно
Стигне, пристигне некого, нешто.
Албански: arrij
Употреба: Разговорно

наполни повеќе

(се) наполнат
Вид збор: Глагол, свршен
Наврши определен број години, достигне определена возраст (во години).
Албански: arrij, mbush

настаса повеќе

настасаат
Вид збор: Глагол, свршен
Порасне, стигне определена возраст.
Албански: arrij, rritem

освои повеќе

освојат
Вид збор: Глагол, свршен
Постигне висок резултат во спортот, во натпревар и сл.
Албански: arrij

понастаса повеќе

Види и: настаса (св.)
понастасаат
Вид збор: Глагол, свршен
Достаса, достигне некого или нешто.
Употреба: Ретко

понастигне повеќе

Види и: настигне (св.)
понастигнат
Вид збор: Глагол, свршен
Достаса, достигне некого или нешто.
Употреба: Ретко

попресегне повеќе

Види и: пресегне (св.)
(се) попресегнат
Вид збор: Глагол, свршен
Пружи, протегне малку, уште малку рака за да фати некого или нешто.

посегне повеќе

посегнат
Вид збор: Глагол, свршен
Испружи рака за да фати, земе, да направи нешто.
Албански: zgjatem për të kap
Се обиде да стори нешто лошо, да присвои туѓо, да нанесе штета некому.
Албански: kap, marr
Покаже, пројави интерес за нешто.
Албански: tregon interes
Употреба: Преносно значење

постигне повеќе

постигнат
Вид збор: Глагол, свршен
Успее да направи нешто, да го здобие тоа кон кое се стремел.
Албански: arrin

пофати повеќе

пофатат
Вид збор: Глагол, свршен
Посегне, испружи рака да фати нешто.
Албански: kap

пресегне повеќе

пресегнат
Вид збор: Глагол, свршен
Пружи, протегне рака за да фати нешто.
Албански: shtrij
(се пресегне) се испружи, се протегне
Албански: shtrihem

претече повеќе

претечат
Вид збор: Глагол, свршен
притече
Албански: zgjat, arrij
Употреба: Дијалектен збор

пристигне повеќе

пристигнат
Вид збор: Глагол, свршен
Стигне некого во одење.
Албански: arrij

сега повеќе

сегаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Подава рака за да достигне нешто.
Албански: shtrinë, zgjatë
Примери:
Сегаат децата по јаболката.

сегне повеќе

Види и: сега (несв.)
сегнат
Вид збор: Глагол, свршен
сега
Примери:
И си сегна рака во пазува.

сегнува повеќе

Види и: сегне (св.)
сегнуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
сегне

сига повеќе

Вид збор: Глагол, несвршен
сега

сигне повеќе

Вид збор: Глагол, свршен
сегне

спружи повеќе

спружат
Вид збор: Глагол, свршен
подаде
Албански: jap
Употреба: Ретко

стигне повеќе

стигнат
Вид збор: Глагол, свршен
Се израмни со некого што се движи во ист правец, настигне.
Албански: takoj
Дојде до некоја граница.
Албански: arrij
Дојде до нешто.
Албански: arrij
дофати, погоди
Албански: arrij
Употреба: Преносно значење

тера повеќе

тераат
Вид збор: Глагол, несвршен
дофрла, фрла
Албански: hedh