real - онтологија

асли повеќе

Вид збор: Придавка
вистински, прав
Турски: asılı
Употреба: Разговорно

божји повеќе

божји
Вид збор: Придавка
За потсилување на значењето на именката со која стои.

вистински повеќе

вистинска
Вид збор: Придавка
Што постои, што е реален.
Албански: real

дејствителен повеќе

дејствителниот
Вид збор: Придавка
Што го има, што постои во стварноста.
Примери:
Се прости од дома како да тргнува на дејствителна војна.

жив повеќе

живи
Вид збор: Придавка
вистински, дејствителен
Албански: real
Што е силно доживеано, силно изразено (во зборовни состави со именка).
Албански: e madhe

реален повеќе

реални
Вид збор: Придавка
Кој суштествува во стварноста, кој не е вообразен.
Заснован врз сфаќањето на вистинските услови на стварноста.
Кој може да се оствари.

стварен повеќе

стварни
Вид збор: Придавка
Што постои независно од човекот и неговото сознание.
Употреба: Правда

сушт повеќе

сушти
Вид збор: Придавка
несомнен, вистински, прав
Примери:
сушта вистина