reality - онтологија

јава повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
Стварност, реалност, будност; состојба спротивна на сон.

јаве повеќе

Види и: јава (ж.)
(едн.)
Вид збор: Именка, среден род
јава

материја повеќе

мн. материи
Вид збор: Именка, женски род
Објективна стварност што постои надвор од човековата свест и независно од неа.
Албански: materje, realitet
Употреба: Филозофија

правда повеќе

(едн.) правдата
Вид збор: Именка, женски род
Тоа што одговара на стварноста.
Албански: realitet

реалија повеќе

мн. реалии
Вид збор: Именка, женски род
Стварност, нешто што постои опредметено или мисловно како предмет и како поим во свеста.

реалитет повеќе

мн. реалитети
Вид збор: Именка, машки род
Тоа што е реално, што постои во стварноста, што е вистинско.

реалност повеќе

(едн.) реалноста
Вид збор: Именка, женски род
објективно суштествување
Албански: realitet

стварност повеќе

(едн.) реалноста
Вид збор: Именка, женски род
реалност

факт повеќе

мн. факти
Вид збор: Именка, машки род
Реалност, стварност; неоспорна вистина.
Албански: realitet