receipt - онтологија

квитанција повеќе

мн. квитанции
Вид збор: Именка, женски род
Потврда издадена и примена за внесени пари или други вредности.
Германски: Quittung Албански: kuitancë, faturë
Употреба: Економија , Разговорно

прием повеќе

мн. приеми
Вид збор: Именка, машки род
примање
Албански: pranim

признаница повеќе

мн. признаници
Вид збор: Именка, женски род
Писмена потврда со потпис со кое се потврдува добивање, примање на нешто (пари за платена сметка, стока).

расписка повеќе

мн. расписки
Вид збор: Именка, женски род
Белешка со потпис како потврда за нешто добиено.
Примери:
Дај му расписка.

реверс повеќе

мн. реверси
Вид збор: Именка, машки род
Писмена обврска, обврзница; потврда за позајмена работа.
Албански: dëftes, fletpranim
Употреба: Економија
Примери:
Ми го издаде на реверс.

рецепис повеќе

мн. рецеписи
Вид збор: Именка, машки род
Признаница за предадена работа, писмо и сл.

сметкопотврда повеќе

мн. сметкопотврди
Вид збор: Именка, женски род
Белешка со која се потврдува купување на некоја стока.
Употреба: Економија

сметкорасписка повеќе

мн. сметкорасписки
Вид збор: Именка, женски род
Расписка за платена сметка.
Албански: faturë
Употреба: Економија , Разговорно