receiver - онтологија

добивач повеќе

мн. добивачи
Вид збор: Именка, машки род
добитник

приемник повеќе

мн. приемници
Вид збор: Именка, машки род
Апарат што прима радио или телевизиски сигнали, емисии.
Употреба: Технологија

примател повеќе

мн. приматели
Вид збор: Именка, машки род
примач

примач повеќе

мн. примачи
Вид збор: Именка, машки род
Тој што прима нешто од некого.
Албански: pranues

слушалка повеќе

мн. слушалки
Вид збор: Именка, женски род
Дел од телефонски апарат што служи и за слушање и за зборување.
Албански: receptor, dorezë telefoni
Употреба: Технологија

слушач повеќе

мн. слушачи
Вид збор: Именка, машки род
Апарат за слушање.
Албански: receptor, aparat për ndëgjim
Употреба: Технологија