redden - онтологија

багри повеќе

баграт
Вид збор: Глагол, несвршен
Обои, зарумени, направи румена.
Употреба: Поетски збор

вапса повеќе

вапсаат
Вид збор: Глагол, свршен
(се вапса) Поцрвене во лицето, се засрами.
Албански: skuqem, turpërohem
Употреба: Преносно значење

вцрви повеќе

вцрват
Вид збор: Глагол, свршен
Направи да стане црвен, да поцрвени, да зарумени.
Албански: skuqet

жари повеќе

жарат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се жари) се црвенее, се руменее
Албански: skuqet
Употреба: Преносно значење

заруди повеќе

зарудат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да станува црвеникав.
Албански: skuqet
Примери:
Уште не беа зарудиле мугрите.

зацрвени повеќе

зацрвенат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да станува црвен.
Албански: skuq
Направи да биде црвен.
Албански: skuq
Стане црвен, добие црвена, црвеникава боја.
Албански: skuq
(се зацрвени) Се покаже со својата црвена боја.
Турски: skuqem
(се зацрвени) Почне да добива црвена боја.
Албански: skuq

исцрви повеќе

исцрват
Вид збор: Глагол, свршен
Покрие, намачка нешто со црвена боја.
Албански: skuq, lyej kuq

крвави повеќе

крвават
Вид збор: Глагол, несвршен
Станува црвен, поруменува.
Албански: skuqem
Употреба: Преносно значење

крвјоса повеќе

крвјосаат
Вид збор: Глагол, свршен
зацрви, зарумени
Албански: skuqem
(се крвјоса) Стане крвав, е црвен како крв.
Албански: kuq si gjaku

обгори повеќе

обгорат
Вид збор: Глагол, свршен
вцрви, зарумени
Албански: skuq, kall
Употреба: Преносно значење

опали повеќе

опалат
Вид збор: Глагол, свршен
(се опали) Се вцрвени, се вжари, испука (од ветар, влага, сонце).
Албански: skuqem, digjem

поалови повеќе

поаловат
Вид збор: Глагол, свршен
поцрвени, порумени

порумени повеќе

поруменат
Вид збор: Глагол, свршен
Направи некого румен.
Албански: skuq
Употреба: Ретко

поцрвенее повеќе

поцрвенеат
Вид збор: Глагол, свршен
Стане црвен.
Употреба: Дијалектен збор

поцрвени повеќе

поцрвенат
Вид збор: Глагол, свршен
Стане црвен; смени боја на лице, снага.
Албански: skuq

разрумени повеќе

разруменат
Вид збор: Глагол, свршен
Направи нешто да стане румено.
Албански: skuqet
Примери:
Ветрот и го разрумени лицето.

рудее повеќе

(се) рудеат
Вид збор: Глагол, несвршен
(само во 3 л.) - Станува црвеникав.

руменее повеќе

(се) руменеат
Вид збор: Глагол, несвршен
Се обојува со румена боја, се изделува со својата румена боја.
Албански: skuqem, kuqëlloj

сцрвени повеќе

(се) сцрвенат
Вид збор: Глагол, свршен
Стане црвен; се поцрвени, се сцрви, се вцрви.

сцрви повеќе

сцрват
Вид збор: Глагол, свршен
Направи некој да поцрвени (од срам, возбуда).
Албански: skuqet
Примери:
Го сцрви детето со тие прекори.

црвенее повеќе

црвенеат
Вид збор: Глагол, несвршен
Добива црвена боја.
(се црвенее) Се одликува, се изделува со својата црвена боја.

црвење повеќе

Вид збор: Именка, среден род
Станување црвен.
Албански: skuqje
Примери:
Црвење од срам.
Правење црвен.
Албански: skuqje
Примери:
Црвење јајца.