reduce - онтологија

крати повеќе

кратат
Вид збор: Глагол, несвршен
Делејќи со некој број, изразува со помал број.
Албански: redukoj, shkurtoj
Употреба: Математика

намали повеќе

намалат
Вид збор: Глагол, свршен
(се намали) се смали, се снижи
Албански: redukton

раситни повеќе

раситнат
Вид збор: Глагол, свршен
Направи на ситни делови.
Албански: imtësoj

редуцира повеќе

редуцираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Намали, намалува, скрати, скратува; подложи, подлага на редукција.
Албански: reduktoj
Примери:
Ни ги редуцираа средствата.
(се намали) Се подложи, се подлага на редукција.
Албански: reduktoj

сведе повеќе

сведат
Вид збор: Глагол, свршен
Со скратување, упростување доведе до нешто неголемо; со упростување замени нешто со помалку значително, сериозно.
Албански: redukoj
(се сведе) Се намали до некој размер, се ограничи, се редуцира.
Албански: redukoj

скрати повеќе

скратат
Вид збор: Глагол, свршен
Намали, ограничи нешто по количество, број.
Албански: reduktoj
Делејќи со некој број изрази во помали броеви.
Албански: reduktoj
Употреба: Математика
(се скрати) Се намали по обем, количество.
Албански: zvogëloj

смали повеќе

смалат
Вид збор: Глагол, свршен
За цени - снижи.
Албански: zvogëloj
Употреба: Економија
(се смали) За цени - се снижи.
Албански: zvogëloj

ублажи повеќе

ублажат
Вид збор: Глагол, свршен
(за казна) - намали
Албански: zvogëloj

ублажува повеќе

Види и: ублажи (св.)
ублажуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
(за казна) намалува
Албански: zvogëlon

урне повеќе

урнат
Вид збор: Глагол, свршен
(за цена, вредност) снижи, намали, девалвира
Албански: redukim
Употреба: Преносно значење