refine - онтологија

облагороди повеќе

облагородат
Вид збор: Глагол, свршен
Подобри сорта, квалитет на растение, животно, материјал.
Албански: përmirësoj, rafinoj

рафинира повеќе

рафинираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Прочисти, прочистува од примеси.
Албански: rafinoj, dlir
Употреба: Хемија
изглади, изгладува, разубави, разубавува
Албански: rafinoj, zbukuroj
Употреба: Преносно значење