refrain - онтологија

воздржи повеќе

(се) воздржат
Вид збор: Глагол, свршен
Се совлада во изразување на своите чувстава и мисли.
Албански: përmbahem
Не се определи, не се искаже, не даде свое мислење.
Албански: përmbahem

припев повеќе

мн. припеви
Вид збор: Именка, машки род
Дел од песна што обично се повторува по секоја строфа.
Употреба: Литература

рефрен повеќе

мн. рефрени
Вид збор: Именка, машки род
Во литературата - стих или група стихови што се повторуваат во стихотворбата, обично на крајот на секоја строфа.
Француски: refrain Албански: refren
Употреба: Литература
Дел од вокално дело со куплетна форма што се повторува во неизменет вид.
Француски: refrain Албански: refren
Употреба: Музика и танц
Нешто што човек постојано повторува, на кое секогаш се враќа.
Француски: refrain Албански: refren
Употреба: Преносно значење