region - онтологија

вилает повеќе

мн. вилаети
Вид збор: Именка, машки род
крај, област, роден крај
Албански: regjion
Употреба: Преносно значење

област повеќе

мн. области
Вид збор: Именка, женски род
Крај, подрачје, територија што претставува поголема целина изделена од целокупната географска средина во однос на релјефот, климата, хидрографијата и сл.
Албански: region
Употреба: Географија

поднебје повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, среден род
крај, земја
Албански: nënqiell
Употреба: Географија

подрачје повеќе

мн. подрачја
Вид збор: Именка, среден род
Географска определба, регион.
Албански: rajon, zonë, krahinë
Употреба: Географија

покраина повеќе

мн. покраини
Вид збор: Именка, женски род
Област, територија оддалечена од централниот дел
Албански: krahinë, regjion
Употреба: Административен термин

предел повеќе

мн. предели
Вид збор: Именка, машки род
Определен дел, крај од Земјината површина.
Албански: rajon, zonë
Употреба: Географија

регија повеќе

мн. регии
Вид збор: Именка, женски род
Подрачје со посебни географски, економски, политички или други обележја.
Албански: rajon
Употреба: Географија
Примери:
Прилепско-крушевска регија.

регион повеќе

Види и: регија (ж.)
мн. региони
Вид збор: Именка, машки род
регија
Албански: rajon
Употреба: Административен термин
Примери:
Шефовите на земјите од регионов.