regulate - онтологија

пропише повеќе

пропишат
Вид збор: Глагол, свршен
Издаде пропис, уреди законски акт.
Употреба: Правда

регулира повеќе

регулираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Подложи, подлага на извесен ред, правила, уреди, уредува.
Албански: rregulloj
Установи, установува правилен однос меѓу деловите на некој механизам.
Албански: rregullon