relationship - онтологија

врска повеќе

мн. врски
Вид збор: Именка, женски род
(обично во мн.) Познанство, пријателство што донесува полза.
Албански: marrëdhënie
Употреба: Разговорно

колено повеќе

мн. колена
Вид збор: Именка, среден род
Род, степен на сродство.
Албански: brez
Употреба: Преносно значење

љубов повеќе

(едн.) љубовта
Вид збор: Именка, женски род
Врска меѓу двајца што се сакаат.
Албански: dashuri

однос повеќе

мн. односи
Вид збор: Именка, машки род
(обично во мн.) Врска меѓу луѓе, појави, состојби.
Албански: marrëdhënie

поврзаност повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
Меѓусебна тесна врска.
Албански: ndërlidhje, lidhshmëri

родетвеност повеќе

Вид збор: Именка, женски род
родство, сродство
Употреба: Книжевен збор

роднинство повеќе

мн. роднинства
Вид збор: Именка, среден род
роднински односи
Употреба: Општество

родство повеќе

Вид збор: Именка, среден род
роднински врски
Албански: lidhje farefisnore
Близост по основните својства, близост обусловена од општото потекло.
Албански: lidhje farefisnore

своетина повеќе

мн. своетини
Вид збор: Именка, женски род
Подалечните роднини на едно семејство.
Албански: i afërm

сооднос повеќе

соодносот
Вид збор: Именка, машки род
Заемен однос, заемна врска на различни предмети и појави.
Примери:
Соодносот на силите.

сродност повеќе

мн. сродности
Вид збор: Именка, женски род
поврзаност
Примери:
Сродност по смисла.

сродство повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, среден род
роднински врски
Албански: farefisni
Примери:
Се наоѓаат во сродство.
Близост по основните својства, близост обусловена од општото потекло, полно сродство на идеите.
Албански: afërsi, ngjajshmëri
Примери:
Органско сродство, хемиско сродство.