remember - онтологија

досети повеќе

(се) досетат
Вид збор: Глагол, свршен
Се сети отпосле, се присети на нешто подзаборавено по извесен напор на сеќавањето.
Албански: rikujtoj

дошика повеќе

(се) дошикаат
Вид збор: Глагол, свршен
се сети, се досети
Употреба: Разговорно

дума повеќе

думаат
Вид збор: Глагол, несвршен
памети, помни
Албански: kujtol, mbaj mend
Употреба: Дијалектен збор

задума повеќе

Види и: дума (несв.)
задумаат
Вид збор: Глагол, свршен
запомни, запамети
Албански: mbaj mend
Употреба: Дијалектен збор

запамети повеќе

Види и: памети (несв.)
запаметат
Вид збор: Глагол, свршен
Задржи во сеќавањето некого или нешто.

запамти повеќе

Види и: запамети (св.)
запамтат
Вид збор: Глагол, свршен
запамети
Примери:
Го запамтив телефонскиот број.

запомни повеќе

запомнат
Вид збор: Глагол, свршен
Задржи во паметење, во сеќавање некого или нешто; запамети.

истекне повеќе

истекнат
Вид збор: Глагол, свршен
(само во 3. л.) Неочекувано падне на памет, ми текне.

намисли повеќе

намислат
Вид збор: Глагол, свршен
Помисли, се присети на нешто.
Албански: kujtohem

памети повеќе

паметат
Вид збор: Глагол, несвршен
(преод.) Држи во сеќавање, запомнува, не заборава.
Албански: mbaj mend, kujtoj
(непреод.) се сеќава
Албански: kujtoj

паметува повеќе

Види и: памети (несв.)
паметуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
памети
Употреба: Разговорно
Примери:
Дали паметуваш кога бевме деца?

памти повеќе

Види и: памети (несв.)
памтат
Вид збор: Глагол, несвршен
памети

помни повеќе

помнат
Вид збор: Глагол, несвршен
памети

потсети повеќе

потсетат
Вид збор: Глагол, свршен
(се потсети) Си го обнови сеќавањето, се сети пак на нешто.
Албански: kujtoj, rrikujtoj

пренесе повеќе

пренесат
Вид збор: Глагол, свршен
(се пренесе) Се присети на нешто.
Албански: kujtoj, kthej
Употреба: Разговорно

припомни повеќе

припомнат
Вид збор: Глагол, свршен
потсети, спомене
Албански: rikujtoj

присети повеќе

(се) присетат
Вид збор: Глагол, свршен
Се потсети, си припомни, си спомне за нешто.

притекне повеќе

притекнат
Вид збор: Глагол, свршен
(се) сети, му текне

сети повеќе

сетат
Вид збор: Глагол, свршен
(се сети) си спомне
Албански: kujtoj

сетува повеќе

(се) сетуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се сетува) си спомне
Албански: rikujtoj

сеќава повеќе

Види и: сети (св.)
(се) сеќаваат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се сети) (се) досети.
Албански: më kujtohet
Употреба: Разговорно

смисли повеќе

смислат
Вид збор: Глагол, свршен
(се) сети
Албански: kujtoj
Примери:
Го смисли собичето.

спомне повеќе

Види и: спомене (св.)
спомнат
Вид збор: Глагол, свршен
(се спомне) се сети
Албански: kujton, përmend

спомнува повеќе

Види и: спомне (св.)
спомнуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
(си спомнува) се сеќава
Албански: përmendet, kujton

текне повеќе

текна
Вид збор: Глагол, свршен
(се) досетува
Албански: më kujtohet

текнува повеќе

Види и: текне (св.)
текнуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
(ми, му, им, ...) текне

усети повеќе

усетат
Вид збор: Глагол, свршен
(се усети) се досети
Албански: kujtohet
Употреба: Народна поезија
(се усети) Се сети, помисли на нешто.
Албански: kujtohet

усетува повеќе

Види и: усети (св.)
усетуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се усетува) се досети
Албански: kujtoj
(се усетува) Се сети, помисли на нешто.
Албански: kujtoj