report - онтологија

декларира повеќе

декларираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Означи, означува, пријави, пријавува нешто во декларација
Албански: raportoj
Употреба: Административен термин

дојави повеќе

Види и: јави (св.)
дојават
Вид збор: Глагол, свршен
Јави до некого.
Употреба: Правда

извести повеќе

известат
Вид збор: Глагол, свршен
Јави вест некому, соопшти, поднесе извештај за некаков настан.

извештај повеќе

мн. извештаи
Вид збор: Именка, машки род
3ваничен акт, документ за нешто.
Албански: raport

јави повеќе

јават
Вид збор: Глагол, свршен
Пријави некого или нешто.
Албански: raportoj

накаже повеќе

накажат
Вид збор: Глагол, свршен
Поткаже, предаде, се пожали на некого.
Албански: tregoj
Употреба: Разговорно

обзнани повеќе

обзнанат
Вид збор: Глагол, свршен
Изнесе во јавност.

отчет повеќе

мн. отчети
Вид збор: Именка, машки род
Писмен или устен извештај за извршена дејност.
Употреба: Книжевен збор

отчита повеќе

отчитаат
Вид збор: Глагол, свршен
(се отчита) Даде отчет.
Албански: raportoj

пријави повеќе

пријават
Вид збор: Глагол, свршен
Даде, поднесе пријава (писмено или усно).
Албански: paraqit

рапорт повеќе

Вид збор: Именка, машки род
Устен или писмен извештај до повисока инстанца; извештај за извршувањето на преземена обврска.
Албански: raport
Употреба: Административен термин
Примери:
Прими рапорт.
Службен извештај.
Албански: raport
Употреба: Воен термин
Примери:
Јави се на рапорт.

рапортира повеќе

рапортираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Извести, известува, поднесе, поднесува рапорт.

репортажен повеќе

репортажна
Вид збор: Придавка
Кој се однесува на репортажа; кој служи за репортажа.
Примери:
Репортажен стил.

репортира повеќе

репортираат
Вид збор: Глагол, несвршен
Се занимава со репортерска работа.

реферат повеќе

мн. реферати
Вид збор: Именка, машки род
Писмен извештај на некоја тема.
Албански: referat
Примери:
На конгресот беа поднесени повеќе реферати.

реферира повеќе

реферираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Одржи, држи реферат, извести, известува, изложи, излага содржината на нешто.
Албански: refroj, raportoj

такрир повеќе

Вид збор: Именка, машки род
Изјава, извештај, војнички рапорт.
Турски: takrir
Употреба: Административен термин , Архаизам