request - онтологија

бара повеќе

бараат
Вид збор: Глагол, несвршен
Сака, посакува нешто од некого; му сака нешто на некого.
Албански: kërkon

барање повеќе

мн. барања
Вид збор: Именка, среден род
Документ со кој нешто се бара од надлежен орган, молба, претставка.
Албански: kërkesë
Употреба: Административен термин

забара повеќе

забараат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да бара.

замолница повеќе

Види и: молба (ж.)
мн. замолници
Вид збор: Именка, женски род
молба

палање повеќе

Вид збор: Именка, среден род
барање
Албански: kërkesë
Употреба: Дијалектен збор

побара повеќе

побараат
Вид збор: Глагол, свршен
Постави барање.
Албански: kërkesë

побарување повеќе

мн. побарувања
Вид збор: Именка, среден род
поставено барање
Албански: kërkesë