reside - онтологија

живее повеќе

живеат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Го поминува животот некаде, на некое место.
Албански: banon

отседне повеќе

отседнат
Вид збор: Глагол, свршен
Преседи, се смести за определено време во хотел, во стан кај некого, најде привремено сместување.
Употреба: Туризам

престои повеќе

престојат
Вид збор: Глагол, свршен
Остане, се задржи некаде определено време.
Албански: qëndroj, banoj
Употреба: Ретко

седи повеќе

седат
Вид збор: Глагол, несвршен
престојува, живее
Употреба: Разговорно