resist - онтологија

ењави повеќе

(се) ењават
Вид збор: Глагол, несвршен
Се тегави, дава отпор кон некакво дејство.

настапи повеќе

настапат
Вид збор: Глагол, свршен
Стапи во напад, се спротивстави.
Албански: sulmoj

одолее повеќе

одолеат
Вид збор: Глагол, свршен
Издржи пред некој предизвик, совлада некој напор, напад, болест и сл.

попрета повеќе

Види и: прета (несв.)
попретаат
Вид збор: Глагол, свршен
Се противи малку, некое време.

попркоси повеќе

Види и: пркоси (несв.)
попркосат
Вид збор: Глагол, свршен
Пркоси малку, некое време.

попротиви повеќе

Види и: противи (несв.)
се попротиват
Вид збор: Глагол, свршен
Се противи малку, некое време.

преодолее повеќе

преодолеат
Вид збор: Глагол, свршен
одолее

прета повеќе

претаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Се противи, се бунтува.
Албански: rezistoj
Употреба: Иронично , Преносно значење

пркоси повеќе

пркосат
Вид збор: Глагол, несвршен
Покажува пркос некому, не попушта.

промртка повеќе

Види и: мртка (несв.)
промрткаат
Вид збор: Глагол, свршен
Даде слаб отпор.
Употреба: Разговорно

противи повеќе

(се) противат
Вид збор: Глагол, несвршен
Се спротивставува на нешто, искажува незадоволство од нешто.
Албански: kundërshtoj, rezistoj

сопротиви повеќе

(се) сопротиват
Вид збор: Глагол, свршен
(се) спротиви, (се) противстави