restless - онтологија

беспокоен повеќе

беспокојниот
Вид збор: Придавка
вознемирен, неспокоен

луд повеќе

луди
Вид збор: Придавка
немирен, палав, нескротлив
Албански: i prapë
Употреба: Преносно значење

немирен повеќе

немирниот
Вид збор: Придавка
неспокоен, вознемирен

неспокоен повеќе

неспокојниот
Вид збор: Придавка
Што не е спокоен, што не се одликува со спокојност.

несреден повеќе

несредени
Вид збор: Придавка
За лице - што не е смирен, спокоен, сталожен.
Албански: i shqetësuar
Употреба: Преносно значење

размирен повеќе

размирни
Вид збор: Придавка
Кој нарушува установен ред.
Примери:
Размирен дух.